2015

Szövegvizualizációs kísérlet

Szövegvizualizációs kísérlet

Felhívás 2015!

2015. március 23. - Szövegvizualizációs kísérlet

Ha eszedbe jutott már, hogy egy szöveg összefüggéseit képként jobban értenéd, vagy épp rajzban magyaráznál el másoknak egy gondolatmenetet, csatlakozz a kísérlethez, és próbáld ki, Te milyen grafikát tudsz kihozni egy tudományos szövegből!

A feladat: a listán szereplő művészet- és kultúraelméleti, rövid szövegrészletek egyikének képi feldolgozása, a tartalom és gondolatmenet vizualizációja. Fontos, hogy nem képzőművészeti alkotásokat és szabad asszociációkat várunk, hanem olyan képi jegyzeteket, adatvizualizációkat, infografikákat, amik a szövegekben foglalt információt és gondolatmenetet minél érthetőbben visszaadják!

Ezen belül többféle megközelítés lehetséges: központi kép(ek) vagy metafora követése, ha van; összetartozó csoportok, fogalmi háló és összefüggések kutatása; halmazok, mellé- vagy alárendelő és ok-okozati viszonyok ábrázolása stb. A vizualizáció tehát lehet figurális vagy teljesen absztrakt; szavakkal, címkékkel vagy jelmagyarázattal különböző mértékben ellátott; színes vagy fekete-fehér; vektoros grafika vagy egy ügyes firka – a létrehozók fantáziájára bízva, de az érthetőségi szempontot mindenképp szem előtt tartva!

A szövegrészleteket itt is megtalálod, de ha kérdésed van, a lenti e-mail címre is írhatsz.

A feldolgozást egyedül vagy akár párban is elkészítheted, és akár több szövegrészletet is kiválaszthatsz. A megoldásokat a szovegvizualizacio@gmail.com e-mail címre várjuk, jpg formátumú, max. 8 MB-os képek formájában 2015. május 31-ig. Kérjük, leveledben írj egy 1-2 mondatos szakmai bemutatkozást is.

Fontos: ez nem egy verseny, hanem egy kísérlet és kutatás! A megoldásokat egy ELTE és MOME oktatókból álló, vegyes szakmai zsűrivel (Balla Dóra, Babarczy Eszter, Hammer Ferenc, Seregi Tamás részvételével) feldolgozzuk, a legjobbakat lehetőség szerint itthoni és nemzetközi fórumokon is prezentáljuk, kiadványban bemutatjuk, illetve kiállítjuk*. (*Természetesen csak a hozzájárulásotokkal, és minden ilyen jellegű fejleményről időben tájékoztatást kaptok...! --> Lásd: Update1!)

Köszönjük és hajrá!

A lista: 

W. J. T. Mitchell: A kép és a szó (alfejezet A képek politikája c. kötetből)

Jacques Rancière: Esztétika és politika (részletek)

Gilles Deleuze & Felix Guattari: Rizóma (Mille Plateaux bevezető, részletek)

Walter Benjamin: A történelem fogalmáról (részletek)

Pierre Bourdieu: Alapelvek a kulturális alkotások szociológiájához (részletek)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szovegvizualizacio.blog.hu/api/trackback/id/tr207294479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása